Előző oldalKövetkező oldal
2024.07.14.,
Vasárnap
&Őrs
Budapest Betöltés...
Alapkamat: 7.00%
  • 392,92
  • 360,91
  • 467,23
  • 72 158
  • 18 240
  • 2 836
  • magyar nyelvi választó
  • angol nyelvi választó
Hívjon!+36 (30) 383 1802
szövegméret:NagyításKicsinyítés

Okirat, szerződés, ügyvédi ellenjegyzés

MEGOSZTÁS

TETSZIK

Okirat, szerződés, nyilatkozat, ügyvédi ellenjegyzés. Nagyon gyakran használt fogalmak, nem véletlenül.

Az okirat és az okiratszerkesztés

Az okirat a magyar jogban olyan bizonyítási eszköz, amely a benne foglalt tények, adatok, nyilatkozatok, körülmények, cselekmények valóságát bizonyítja.

Az okiratszerkesztés ennek megfelelően magában foglalja bármely jogi vonatkozású, vagy jogi hatással bíró okirat (levél, hatósági- vagy bírósági beadvány, alapító okirat és szerződés, vagy megállapodás, stb.) megszövegezését, mindezt oly módon, hogy biztosak lehetünk abban, hogy az elkészített nyilatkozat, vagy szerződés, stb.  egyrészt megfelel az akaratunknak és a hatályos jogszabályoknak, másrészt abban minden lényeges, és jogi értelemben fontos körülmény rögzítésre kerül.

Az ügyvédi ellenjegyzés

Az ügyvédi ellenjegyzés az okirat bizonyító erejét növeli, ügyvédi ellenjegyzéssel ugyanis minden okirat „teljes bizonyító erejűvé” válik.  Az ellenjegyzéssel – egyebek mellett – az ügyvéd azt igazolja, hogy az okiratot aláírók azt az ellenjegyző ügyvéd előtt, személyi azonosságuk igazolása után, saját kezűleg írták alá, és az aláírók az okirat tartalmát megértették, az akaratuknak megfelel.

Bizonyos okiratok csak ügyvédi ellenjegyzéssel együtt érvényesek, anélkül semmisek, érvénytelenek, így bármely joghatás kiváltására alkalmatlanok. Ilyen például az ingatlanokkal összefüggő szerződések többsége (az ingatlan adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, haszonélvezeti joggal összefüggő szerződés, stb.), valamint a céges ügyekhez kapcsolódó okiratok jelentős része (például a társasági szerződés, alapító okirat, stb.), vagy a házassági vagyonjogi szerződések. Az ügyvédi ellenjegyzés részletes szabályait az ügyvédi tevékenységről szóló törvény, valamint a  Magyar Ügyvédi Kamara szabályzata tartalmazza.

Amennyiben Ön biztos akar lenni abban, hogy bármilyen ügyben valamely tényt, adatot, nyilatkozatot, körülményt, vagy cselekményt szükség esetén bármikor, akár a Bíróság előtt is teljes bizonyító erővel igazolni tud, készíttessen ezekről ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratot. Ezzel összefüggésben árajánlatot a „Díjszabás” menüpontban kérhet. Hívjon!

Együttműködő partnerek

 

Ügyvéd Budapest (Kezdőlap) » Okirat, szerződés, ügyvédi ellenjegyzés